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Memorandum

To ! Harold J. Singer /=23 1995
Executive Officer
CRWQCB, Lahontan Region ,
2092 Lake Tahoe Boulevard
South Lake Tahoe, CA 96150

it ST
Walt Pettit
Executive Director

From : STATE WATER RESOURCES CONTROL BOARD
901 P Street, Sacramento, CA 95814
Mail Code G-8

Subject: INTERPRETATION OF SWRCB’S MANAGEMENT AGENCY AGREEMENT WITH
UNITED STATES FOREST SERVICE ' .

In your memo of November 16, 1994, you requested a response to
certain questions regarding the applicability of the above-
referenced document. I have reviewed your request. Your
questions generally relate to whether compliance by the Forest
Service with Best Management Practices '(BMPs) approved under
the Management Agency Agreement (MAA) process preclude the
Regional Water Quality Control Boards (RWOCB) from direct
regulation of the activities in question. Under limited
circumstances they do not, as explained more fully below.

Ilssue 1: Does the MAA between the State Water Resources
Control Board (SWRCB) and the United States Forest Service
(USFS) relieve the USFS of the requirement to submit a report
of waste discharge for nonpoint source discharges when
reguested to do so by an RWQCB? .

Conclusion 1: In limited circumstances, an RWQCB may
require the USFS to submit a report of waste discharge
notwithstanding the MaA.

Issue 2: Does the MAA relieve the USFS from complying with
water quality control plan provisions, such as discharge
prohibitions, if the USFS is implementing BMPs pursuant to the
MAA?

-

"Conclusion 2: No.

Issue 3: Does the MAA relieve the USFS from complying with the
California Environmental Quality Act (CEQA)? :
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Conclusion 3: CEQA does not apply to federal agencies, but
does apply to decisions of state agencies. Where CEQA
compliance is required, the RWQCB could not approve the USFS
action until the RWQCB complies with CEQA. Where the USFS
is required to comply with the National Environmental Policy
Act (NEPA), NEPA documents may be used to comply with CEQA.

BACKGROUND

The SWRCB executed an MAA with the USFS in 1981. The USFS was
designated as the water quality management agency for National
Forest Service lands in California. The MAA establishes that
the USFS document entitled "Water Quality Management for
National Forest System Lands in California", also known as the
USFS 208 Report, sets forth the practices and procedures for
controlling nonpoint sources of pollution on designated federal
lands. Through those procedures, BMPs have been certified as
adequate to protect water quality. The MAA "contemplates" that
RWQCBs would waive the provisions requiring a report of waste
discharge and issuance of waste discharge requirements for
nonpoint source discharges under Water Code Section 13269,
provided that the USFS reasonably implements the BMPs and the
MAA. The MAA, however, also states that the MAA does not limit
the authority of the SWRCB and the RWQCBs to carry out their
legal responsibilities for management or regulation of water

quality.

You indicate that your RWQCB has requested the USFS to submit a
report of waste discharge for nonpoint source discharges in
limited circumstances. These circumstances generally occur
when it appears that compliance with the BMPs will not result
in compliance with water quality control plan requirements.
The USFS has refused to submit reports of waste dlscharge
citing the MAA. The USFS has also stated its opinion that
waste discharge requirements to control nonpoint source
discharges should not apply to USFS projects. The USFS has
refused to implement measures in addition to the BMPs where
necessary to comply with Water Quallty Control Plan
requirements.

DISCUSSION

Issue 1: Does the Management Agency Agreement (MAA) between
the SWRCB and the USFS relieve the USFS of the requirement to
submit a report of waste discharge for nonpoint source
discharges when requested to do so by an RWQCB?

The MAA'clearly contemplates that the USFS will not be required
to submit reports of waste discharges and that the RWQCBs will
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not issue waste discharge requirements for nonpoint source
discharges if the USFS reasonably implements the BMPs and
provisions of the MAA. Thus, in most circumstances, the RWQCBs
would be acting contrary to the intent of the MAA if they
require the USFS to submit a report of waste discharge and
thereafter issue waste discharge requirements. 1Instead of a
report of waste discharge, the MAA requires the USFS to provide
the State with notification of and communications concerning
projects that may impact water quality. However, if the USFS
is not reasonably implementing the BMPs or provisions of the
MAA, the RWQCBs may require the USFS to submit a report of
waste discharge and fees and issue waste discharge
requirements.

Where the USFS is proposing to take action that would violate
the RWQCB Water Quality Control Plan or an SWRCB plan or
policy, the USFS would not be in compliance with the MAA even
if the USFS implements the BMPs. The MAA specifies that the
SWRCB and RWQCBs are responsible for ensuring that land
management activities do not adversely affect beneficial water
uses. The MAA also specifies that the USFS shall assure that
the BMPs meet water quality standards and protect beneficial
water uses. Further, the Federal Water Pollution Control Act
(FWPCA) Section 313, cited in the MAaA, requires federal agency
compliance with both the substantive and procedural ,
requirements of state and local water pollution control laws.
The MAA also specifies that the MAA shall not be construed to
limit the authority of the SWRCB and RWQCBs in carrying out
their legal responsibilities for management or regulation of
water quality.

Although the MAA contemplates that the BMPs will protect water
quality, that may not always be the case. The USFS is required
to provide information concerning its proposed activities to
the RWQCBs. If such information indicates that the action e
would result in violation of the Water Quality Control Plan or
SWRCB plans and policies, even if it would implement BMPs, the
RWQCB could require the submittal of a report of waste '
discharge. This conclusion is not inconsistent with the MAA.
First, the RWQCBs did not sign the MAA. Secondly, the MAA only
indicated a "contemplation" that compliance with BMPs would
result in a waiver of waste discharge requirements. Finally,
the MAA clearly states that the RWQCBs are not to be limited in
carrying out their legal responsibilities.
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Issue 2: Does the MAA relieve the USFS from complying with
water quality control plan provisions, such as discharge
prohibitions, if the USFS is implementing BMPs pursuant to the
MAA?

The United States Ninth Circuit Court of Appeals in Northwest
Indian Cemetery Protective Association v. Peterson, 795 F.2d
688 (9th Cir. 1986), directly addressed the issue of whether
compliance with the USFS BMPs relieved the USFS from complying
with Water Quality Control Plans. In that case, the North
Coast RWQCB Water Quality Control Plan specified water quality
standards concerning turbidity and suspended sediment. The
USFS activity, although in compliance with the BMPs, would
violate the Water Quality Control Plan requirements. The USFS

~argued that the Water Quality Control Plan was superseded by

the BMPs. The court disagreed and stated:

"The BMPs, however, are merely a means to achieve the
appropriate state Plan water quality standards. There
is no indication in the Plan or in the agreements
between the Forest Service and the Water Quality Control
Board [MAA] that the BMPs were to be considered
standards in and of themselves. Adherence to the BMPs
does not automatically ensure that the applicable state
standards are being met."

The USFS was required to comply with the Water Quality Control
Plan.

Consistent with this court holding, an RWQCB may issue waste
discharge requirements where necessary to ensure compliance
with its water quality control plan requirements. Such action
would also be consistent with the MAA language that it not be
construed to limit the authority of the RWQCBs. If in fact
BMPs are not adequate to protect water quality, the BMPs
themselves should be modified. 1In the interim, waste discharge
requirements are appropriate. Accordingly, RWQCBs may require
the USFS to incorporate additional measures when standard BMPs
will not be sufficient to achieve compliance with the Water
Quality Control Plan, including prohibitions.

Issue 3: Does the MAA relieve the USFS from complying with the
California Environmental Quality Act (CEQA)?

CEQA requires California state and local agencies, but not
federal agencies, to comply with its provisions if the agency
is making a discretionary decision, subject to certain
exemptions. Activities in compliance with BMPs established
pursuant to the MAA would not generally trigger CEQA review.
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However, if implementation of BMPs would result in violation of
water quality control plan requirements, such as discharge
prohibition, then CEQA would apply. In this connection, the
CEQA Guidelines allow state agencies to use documents prepared
to comply with NEPA for CEQA purposes along with any additional
requirements of CEQA. (See attached memo for a short
discussion of this issue.)

Attachment




