Q California Regional Water Quality Control Board

v San Diego Region

Alan C. Lloyd, Ph.D. 9174 Sky Park Court, Suite 100, San Diego, California 92123-4340
Secretary for (858) 467-2952 * Fax (858) 571-6972 Arnold zCthirze”egger
Environmental http://www.swrcb.ca.gov/rwagch9 overnor
Protection

February 27, 2006

Mr. Tom H. Chapman In Reply Refer To:
Board Chairman POTW: 07-0097.01: LIMJ
Lake Cuyamaca Recreation and Park District

15027 Highway 79

Julian, CA 92036

Dear Mr. Chapman:

REVISED MONITORING WELL PLAN, MONITORING AND REPORTING PROGRAM
NO. R9-2004-0015

FACILITY: LAKE CUYAMACA RECREATION AND PARK DISTRICT SEPTIC
TANK/LEACH FIELD SYSTEM

The Regional Board has received your letter dated December 2, 2005 regarding a Revised
Monitoring Well Plan for the Monitoring and Reporting Program No. R9-2004-0015.

The primary objective of the Monitoring Well Plan is to assess the impacts of the waste
discharge on the groundwater quality in the vicinity of the leach field system. Also, the State
Board Regional Control Board/ California Integrated Waste Management Board Regulations,
Section 20415 General Water Quality Monitoring and System Requirements, Ground Water
Monitoring System for detection monitoring program (attached), states “ground water monitoring
systems shall include . . Monitoring Points . . . installed at appropriate locations and depths to
yield ground water samples from the uppermost aquifer that represents the quality of ground
water passing the Point of Compliance and to allow for the detection of a release from the Unit.”

The Revised Monitoring Well Plan proposes to extend the existing Monitoring Well Nos. MW-1
and MW-2 to a depth of approximately 200 to 250 feet. However, the leach field system is
located a few feet below the ground surface and the effluent from the system will flow into and
affect the near-surface groundwater, not the deeper aquifer that is 200 feet or more below ground.
Therefore, it is the near-surface groundwater that is considered to be within the vicinity of the
leach field system and the uppermost aquifer that represents the quality of ground water passing
the point of compliance. Monitoring wells that are 200 to 250 feet deep are not applicable to the
District’s leach field system or the Monitoring and Reporting Program No. R9-2004-0015. The
depths of the current monitoring wells are within the uppermost aquifer that represents the
quality of groundwater passing the Point of Compliance and should allow for the detection of a
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release from the leach field system and, thus, is adequate at meeting the requirements of the
Monitoring Well Plan.

The Regional Board fully appreciates the Park District’s efforts to comply with the requirements
contained in Order No. 2004-0015. The Regional Board, however, does not approve the Revised
Monitoring Well Plan for the reasons stated above.

The heading portion of this letter includes a Regional Board code number noted after “In reply
refer to:” In order to assist us in the processing of your correspondence please include this code
number in the heading or subject line portion of all correspondence and reports to the Regional
Board pertaining to this matter. ‘

If you have any questions regarding the above, please contact Ms. Joann Lim at (858) 637-5589,
or via email at jlim@waterboards.ca.gov.

Respectfully,
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HN H. ROBERTUS
xecutive Officer

JHR:mpm:bdk:jll

CC: Matt Tebbetts
Principal Engineer
Kennedy/Jenks Consultants
16855 West Bernardo Drive Suite 360
San Diego, CA 92127

Attachment: State Board Regional Control Board/ California Integrated Waste Management
Board Regulations, page 32.
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